Kripto Para Nedir?

 Kripto Para Nedir?

Kripto para, son yılların en çok merak edilen konularından bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Siz de finans piyasalarının en popüler hususlarından biri olan kripto paralarla alakalı detaylara daha yakından bir göz atabilirsiniz. İşte kriptolarla alakalı birbirinden özel detaylar!

Dijital para olarak da bilinen kripto paralar; şifrelenmiş ve tamamen dijital platformlar üzerinden alınıp satılabilen paralar olarak kabul edilmektedir. Pek çok finans uzmanı için geleceğin para birimi olarak kabul edilen kripto paranın tarihi ve diğer bütün detayları ele alalım!

Kripto Paranın Tarihi

Teknolojik gelişmelerin adeta evrime kapı araladığı bir dönemde dijital para birimlerinin de ortaya çıkışı söz konusu olmuştur. İlk olarak 1990lı yıllarda gündeme gelen kripto paralar başlangıçta çok ciddi problemlere neden olmuştur. Sahtekarlık ve dolandırıcılık nedeniyle yaşanan sorunların üstesinden gelmek adına çalışmalar yürütülmüştür. 

Kripto paralarla alakalı en önemli gelişmeye bakıldığında 2009 yılı oldukça özel bir tarihtir. Çünkü bugünün en değerli kripto parası olan Bitcoin 2009 yılında piyasaya sürülmüştür. Satoshi Nakamoto adındaki bir kişi/grup tarafından geliştirilen BTC, kripto paralarla alakalı en ciddi gelişmeleri tetiklemiştir. Kripto paralarla alakalı çalışmaların bugünlere ulaşmasında ciddi gelişmeleri de doğuran BTC, alt coin olarak bilinen pek çok kripto paranın doğuşunu da beraberinde getirmiştir.

Kripto Paralarda Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Dijital paranın sadece online bir şekilde alınıp satılabilmesi pek çok insan için ciddi bir soru işareti kabul edilmektedir. Bu nedenle de güvenlik en çok kafa yorulan hususlar arasındadır. 

Şifrelenmiş bir sistem üzerinden alışverişin gerçekleştirilmesi sayesinde para alışverişinde yaşanabilecek bütün problemler giderilir. Üstelik merkezi bir mekanizmanın olmaması sürecin sadece alıcı ve satıcı arasında devam etmesine katkı sağlar. Bu durum zaman zaman gönderilen tutarların geri alınması noktasında sorunlara yol açabilmektedir. Ancak paranın çalınması ya da başka hesaba aktarılması için çok güvenli bir sistem kurulmuştur. 

Bitcoin başta olmak üzere pek çok dijital paranın bulunduğu sistemde piyasa fiyatlarının belirlenmesinde de bir merkezilikten söz edilemez. Bu nedenle de djital para piyasalarında balina adı verilen kimseler çok ciddi rol oynar.